RSS
Post Icon

Migrain-Perubatan Secara Nabawi

Daripada Ibn Abbas r.a., bahawa Rasulullah s.a.w. berkhutbah kepada kami dalam keadaan kepala Baginda diikat.
Dalam satu hadis sahih disebut saat Rasulullah s.a.w. sakit menjelang wafat, Baginda bersambda yang bermaksud, "Aduh, kepalaku!". Baginda mengikat kepalanya pada waktu sakit. (Riwayat al-Nasa'i, Ibn Majah dan Ahmad.)

1- Relaks dan berdiam diri.

Syeikh Dr. Muhammad Musa al-Nasr menyebut di dalam bukunya bahawa Imam Ahmad telah meriwayatkan hadis daripada Buraidah bahawa Rasulullah s.a.w. mungkin mengalami migrain sehingga Baginda berdiam diri satu atau dua hari dan tidak banyak berkata-kata.
Teknik ini dipercayai mampu menghindar serangan migrain apabila terdapat tanda-tanda awal. Tidur dan rehat secukupnya merupakan ubat yang paling mujarab.

2- Berbekam.

Daripada Salma, seorang khadam Rasulullah s.a.w. mengatakan : 'Tidak seorang yang mengadu sakit kepalanya kepada Rasulullah s.a.w. melainkan Baginda mengatakan, 'Berbekamlah,' dan tidak juga rasa sakit di kedua kakinya melainkan Baginda bersabda, ' Pakaikan inai pada kedua-duanya.'" (Sahih Sunan Abi Daud)
Syeikh Dr.Muhammad Musa al-Nasr mengatakan: "Bekam dilakukan dikepala untuk mengeluarkan bahan-bahan yang berbahaya pada bahagian atas badan. Sedangkan inai dilakukan pada kaki untuk mengeluarkan dan menarik zat-zat yang rosak dari bahagian bawah badan."
Diriwayatkan daripada Anas bin malik r.a. : "Bahawa Rasulullah s.a.w. pernah berbekam ketika baginda berada dalam keadaan berihram daripada rasa sakit yang yang dirasakan kepala Baginda." (Sahih Ibn Khuzaimah dengan Tahkik al-Azhami (IV/187)

Subhanallah, begitu hebat sekai cara perubatan yang dianjurkan Rasulullah s.a.w.. Dengan berbekam sahaja badan seseorang akan terasa lebih segar, kepala terasa ringan dan pandanga menjadi lebih jernih. Pesakit migrain yang biasanya diserang sakit kepala setiap 1-2 minggu tidak lagi menderita selama 3-4 bulan bahkan mungkin sembuh sepenuhnya dengan izin Allah s.w.t.. Inilah rahsia perubatan nabawi yang menakjubkan. Tanpa ubat dan tanpa kesan sampingan. Wallhuaklam.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment