RSS
Post Icon

Bala Tentera





salam 1 malaysia. ini update terbaru anak-anak bulusku.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

Markas Tentera

Ok. ini sebahagian preview markas tentera kucingku. :P


antara cage yg ada

kawasan perumahan tentera

ada kipas sebenarnya kt kwsn ni tp xmasuk dlm gambar .kipas on 24 hours. :p

credit to my mak utk this special air purifier.syg mak.  :)

senjata-senjata tentera melawan musuh. :p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

My 1st Born Kitten

Bos anak-anak tentera di rumahku - White & Grey


Satu-satunya kitten yg tinggal,my mix pedigree Persian. - Armagedon Junior


Sitam- yg paling aku sayang.tapi umur xpanjang, mati masa umurnya hampir nk masuk 3 bulan

sebuah keluarga suatu ketika dahulu

sejuk dalam ekon - dari kiri : Junior, Sitam, Oyen

Oyen,1st kittenku yg mati sbb demam. :'(

Sitam - tinggal kenangan :'(

suatu ketika masa Junior bermanja dengan Oyen

Sitam nk mintak perhatian...

R.I.P
So, tu lah latest pictures of my kitten.sekarang yang mampu survive cuma sekor, Junior.Alhamdulillah... Moga2 ketua tenteraku akan melahirkan lebih ramai anak-anak yang comel-comel...amin~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

Malaysia 2012 Finale Cat Show

Gambar-gambar yang diambil sekitar Malaysia 2012 Finale Cat Show, 14hb April, 2012.layanz~

Manjalara...long journey from Sarawak. :)

Oriental dan tuannya

Persian

Persian dan tuannya

Maine Coon dan tuannya

Exotic dan tuannya
Pemandangan sekitar Cat Show

Pemandangan sekitar Cat Show


scottish fold from Manekineko Cattery

solid White persian menunggu untuk d judge

bersama judge

british shorthair

sphinx

Maine Coon

British Shorthair dengan tubuh yang gagah

Persian yang gebu

Persian dan tuannya

Yeay, menang!!!

Waaa~

Juara : Grand Champion Asia dan Amerika Latin...fuiyoo!!!

persian

British Shorthair dan tuannya

American Shorthair dan tuannya

Maine Coon sedang di judge. amboi,besarnye tbuh...hehee
Ole-ole dari Cat show...heheee..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

Kata-kata Cikgu

Baru-baru ini kerajaan telah mengumumkan kenaikan gaji bagi penjawat-penjawat awam sehingga 13%. Aku belum faham dunia gaji menggaji ni, yang aku tahu gaji naik. Alhamdulillah dan terima kasih kepada yang berkenaan. :)

Dalam aku jalan-jalan di wall Facebook cikgu-cikgu aku, aku terjumpa satu status daripada bekas cikgu aku yang sangat memberi kesedaran kepada kita dan aku tergerak hati untuk share di blog ini.


"Kaya atau miskin, gaji besa atau kecil, jika makan roti canai, tak dpt nak abis 10 igik. Mun makan dagin, paling2 pun duak tiga kerat ajak. Pake sidak kaya2 apo duit ratus2 n juto2 yo. Mun dah byk gilak duit, tolong2 kamek nak susah miskin tuk. Pake meli beras sekampet duak jadilah. Dpt juak anak bini kamek makan kenyang sikit. Nak masak nasi pun, beras dicatu. Lauk kamek, ikan gonjeng masin jak2. Sedap sikit ikan lumek, campur gonjen idup, ngan senik, masak pidik. Kadand2 rebus asam lakum. Nak makan sedap2, duit sik ado. Kesianlah ngan kamek urang tuk."

terjemahan :

"Kaya atau miskin, gaji besar atau kecil, jika makan roti canai, tak terhabis 10 keping. Kalau makan daging, paling banyak pun boleh makan dua tiga keping. Bagi golongan kaya, apa guna duit beratus dan berjuta? Kalau duit banyak sangat, tolonglah kami yang susah dan miskin. Untuk kami beli beras sekampit dua pun jadilah. Dapat juga anak bini kami makan kenyang sikit. Nak makan nasi pun beras dicatu. Lauk kami, ikan gonjeng masin sahaja (tiap hari). Sedap sikit ikan lumek, campur ikan gonjeng dan udang halus, dimasak dengan garam. Kadang-kadang rebus asam lakum. Teringin juga nak makan sedap-sedap, tapi tak ada duit. Kasihanilah kami."

Kita manusia, semua sama. Yang kaya takkan mampu makan 10 kali ganda dari orang miskin. Bezanya mereka mempunyai lebihan duit yang kadang-kadang boleh menampung makan sehingga bertahun-tahun. Yang miskin pula, duit yang ada pun tak mampu nak beli makanan. Bagi golongan yang mempunyai limpahan rezeki yang lebih dari Allah s.w.t., moleklah kiranya dikongsi bersama untuk sama-sama kita merasa nikmat hidup di bumi Tuhan. Janganlah hendaknya yang kaya bertambah kaya, yang miskin bertambah miskin. Duit yang ada bukanlah milik kita, cuma pinjaman dari Allah s.w.t.. Jangan kita jadi sombong dan meninggi diri dengan pinjaman dari Tuhan.

Dalam surah al-Baqarah, ayat 195, menyatakan bahawa :
"Dan belanjakanlah (harta bendamu) di jalan Allah, dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri ke dalam kebinasaan, dan berbuat baiklah, kerana sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik."

Lagi al-Quran menyebut dalam surah al-Baqarah, ayat 215 yang bermaksud :
"Mereka bertanya kepadamu tentang apa yang mereka nafkahkan. Jawablah: "Apa saja harta yang kamu nafkahkan hendaklah diberikan kepada ibu bapa, kaum kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin dan orang-orang yang sedang dalam perjalanan." Dan apa saja kebaikan yang kamu buat, maka sesungguhnya Allah Maha Mengetahuinya.".

Renung-renungkan ayat tuhan, muhasabah dan amalkan dalam kehidupan seharian. Semoga hidup kita lebih bahagia hendaknya. :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

Aksi Ngeri Minggu Pertama Muezza di Rumah Baru


Baru sempat nak upload video ni. White vs Muezza.



video

Jangan risau, jangan bimbang. Muezza terselamat daripada kemarahan White. Keadaan dapat dikawal kurang dari seminit. Doakan White dapat menerima Muezza suatu hari nanti. :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

MCFA Cat Exhibition 2012

26hb Februari 2012, hari Ahad : aku pergi melawat Malaysia Cats Fancier Association (MCFA) Cat Exhibiton di Viva Mall, Kuala Lumpur. Pameran ini menampilkan pelbagai baka kucing di bawah TICA. Majoritinya kucing baka Bengal la. Ada owner yang hanya bawa kucing mereka untuk show dan ada juga untuk dijual. Paling terkejut apabila presiden MCFA bagitau anak kucing British Shorthair (tiada dalam gambar) yang dia baru import dari Germany tu sangat mahal. RM 12,xxx! Fuh!!! kalau aku, tak termampu! 1st time pergi pameran-pameran kucing seumpama ini, rasa sangat excited. Antara gambar-gambar yang sempat diambil masa pameran :



sekitar MCFA Cat Exhibition diadakan. Ramai betul orang datang.


brown spotted Bengal


Domestic Long Hair (DLH). hansome je dia...


Burmese

exotic (aku pernah bergambar dengan dia,bayar RM30.berbaloi la..hehee)


Putra, Brown Marbled Bengal. World Champion Cat 2011 if i'm not mistaken.


exotic


anak Maine Coon


anak Persian. Persian TICA tak flat faced sangat,lebih kepada doll-faced. Kalau Persian dari CFA baru extreme flat-faced.


teddy bear cat, the British Shorthair. kucing paling besar kat pameran ni.


err...silver marbled Bengal kot.


brown spotted Bengal


kucing paling sporting bergambar, bi color British Shorthair.


savanah, as the owner told me.


cool je dia duduk dalam cage.


brown spotted Bengal


anak-anak Bengal sangat aktif.melompat-lompat je kerja...hehee


brown marbled Bengal


hadiah aku dapat jawab kuiz MCFA (orang 1st jawab.hehee)



Pengajaran daripada talk yang president MCFA bagi : jangan sesekali buat cross-breed atau inter-breed antara kucing berlainan jenis atau "sumbang mahram". Mak kahwin anak, adik kahwin abang, dan lain-lain. Sebabnya akan berleluasa kecacatan, baka yang asli akan hilang keasliannya, generasi baru tidak dapat melihat lagi sesuatu baka asli jika baka itu pupus dan diganti dengan baka kacukan. Seperti kebanyakan masyarakat kita mengakui kucing local yang berwarna "colorpoint" sebagai kucing siam walhal kucing tersebut ialah kucing local yang dah dikacuk dengan siam. Kucing siamese yang sebenar sangat elegan dan sangat berbeza dengan kucing yang didakwa kucing siam oleh masyarakat kita. (tak sempat ambil gambar kucing siam hari tu). Sorry.

Lagi satu, kalau dah kucing tu cacat, mesti ramai manusia yang akan buang kucing dan akan menambahkan lagi populasi stray cat (kucing jalanan). Hasilnya, sesetengah pihak akan menangkap dan membunuh kucing tersebut (seperti kes baru-baru ini), dan sebelah pihak lagi bising menuntut hak kucing yang teraniaya.

Secara personal, dia kata punca permasalahan ini bermula dengan cross-breed dan inter-breed. Jadi,renung-renungkan. Jangan biarkan ibu kucing berkahwin dengan anaknya sendiri. Tak elok. Hehee...

Tu je la aku nak share.bye :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS